I Nobelprisets skugga : upptäckare och bortglömda

2019-10-08 12:15:00

SFH:s hedersmedlem Gösta Gahrton har skrivit ny bok

Boken presenterar ett antal av de forskare  som tillsammans format den moderna utvecklingen inom medicinområdet. Gösta  berättar i denna yrkesmemoar hur han själv under många år varit en aktiv del av denna utveckling, både i Sverige och utomlands. Urvalet är personligt. Många av trådarna spinns kring Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Gösta ger sin egen bedömning av flera medicinska forskare som han anser varit eller är Nobelprisvärdiga, oberoende av om dessa fått Nobelpriset, utan att för den skull avslöja diskussioner eller beslut i Karolinska Institutets Nobelkommitté där han själv deltagit, först som medlem och sedan som ordförande. Ett genomgående tema är att de mest framstående forskarna har större betydelse för mänskligheten än som motsvaras av medias intresse för dem, särskilt om man jämför med så kallade kändisar.

Gösta Gahrton är professor emeritus i medicin vid Karolinska  Institutet. Gösta har publicerat mer än 350 vetenskapliga artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter